Historien

Skråplanets historie går tilbage til midten af 1960erne. Dengang samlede arkitekt Jan Gudmand Høyer en gruppe venner og bekendte for at drøfte boligsituationen. De ville gerne udvikle et alternativ til parcelhusbyggeriet. Man skulle bo tættere sammen og også have adgang til fælles faciliteter som mødelokaler, legepladser og sportsanlæg.

Husene skulle udvendigt være enkle, men indvendigt have gode rumlige kvaliteter og bedre lysindfald.
 
I en gruppe samlet om et sådant projekt skulle alle kende hinanden og dermed blive mere ansvarlige overfor fællesskabet.
 
Gruppen fandt en grund i Hareskoven, men naboerne var så skrækslagne ved tanken om en socialistrede i nærheden, at de sluttede sig sammen og købte den eneste adgangsvej til grunden. Så fandt gruppen en samlet grund i Jonstrup – den som huser Skråplanet i dag. En del af gruppen faldt fra og dannede bofællesskabet Sættedammen i Allerød.
 
På trods af økonomisk krise og kreditstramninger lykkedes det at realisere planerne, så Skråplanets første beboere kunne flytte ind i 1973.
 
Skråplanet og Sættedammen blev i de første år bofællesskabspionerer og modtog mange grupper af interesserede studerende, forskere og turister fra hele verden.